Skrevet den

Te, er verdens fortrukne væske næst efter vand.

Te er det nye sort

TeDenne skønne aromatiske drik, bliver lavet af tebuskens tørrede blade, ved at hælde kogende vand over og lade det trække ex antal minutter. Te er faktisk den mest nydte væske i verden, næst efter vand.

Det var kineserne der i sin tid opfandt teen og det blev muligvis dengang, brugt som en drik med helbredende evner. Det var portugisiske præster og købmænd der i det 16. århundrede bragte drikken til europa og senere også af Hollandske købmænd. Den blev så populært i England, at de i det 17. århundrede startede deres egen produktion i Indien.

Man ved ikke med sikkerhed hvornår eller hvordan den kom til vores gamle smukke Danmark. Men man formoder at indførelsen skete fra Holland mellem 1600. og 1700. tallet. Inden den fra asien blev indført, havde Danskerne tradition for lave udtræk fra lokale urter med varmt vand. Op igennem 1700. tallet vandt den virkelig Danskernes hjerte og blev en meget fin og kultiveret drik som man valgte, i stedet for øl og brændevin. Det tillod borgerskabets fine fruer at gå på ti visitter om dagen, uden at vende beruset hjem.

Handlen med te blomstrede rigtig op i den sidste den af 1700. tallet. Særligt i Københavns gamle bydel dukkede små havepavilloner op for at have et dejligt sted at nyde roen og den varme drik. I dag er det blevet, det nye sort og bliver i stigende grad nydt af alle aldersgrupper. Handlen af den er eksploderet og kan fåes alle steder. Lige fra dagligvarer butikker til speciel butikker. Der findes ikke længere kun kaffe barer, men også steder, hvor man udelukkende serverer et bredt udvalg af te. Det er skønt!

Men hvordan laver man en god kop hjemme hos sig selv ?

Som udgangspunkt skal du finde ud af hvilken slags du har derhjemme. Temperaturen af vandet og trækketiden er afgørende for, om du får brygget en god kop der ikke er for bitter eller smagsløs , om du brygger den i en tekande eller direkte i koppen.

Se hele vores udvalg af tefilter her

Herunder er en vejledende tabel i hvordan du brygger din te.

Type Vand temp. Trække tid Antal genbrug
Hvid te 65 til 70°C 1–2 minutter 3
Gul te 70 til 75°C 1–2 minutter 3
Grøn te 75 til 80°C 1–2 minutter 4-6
Oolong te 80 til 85°C 2–3 minutter 4-6
Sort te 99°C 2–3 minutter 2-3